marți, 15 decembrie 2009

Arad: Revoluţia pe care am uitat-o

Image Hosted by ImageShack.us


Arad, oraşul-martir de care nu-şi mai aminteşte nimeni. Aproape nimeni nu-şi mai aminteşte acum de Revoluţia de la Arad. Totuşi, acolo au murit 19 oameni, iar alţi 38 au fost răniţi în lupta cu nevăzuţii terorişti. Iar până acum, la fel ca în tot restul ţării, nimeni nu a răspuns în faţa legii pentru aceste tragedii.

Ori de câte ori s-a vorbit despre Revoluţia din '89, în ultimii 20 de ani s-a discutat numai despre Timişoara, Bucureşti, Cluj, Sibiu ori Braşov. În schimb, Aradul a fost plasat undeva la coada listei şi despre el s-a vorbit foarte puţin. Atât de puţin, încât straniile evenimente petrecute acolo au intrat până la urmă într-un nemeritat con de umbră şi uitare.

Cine îşi mai aminteşte acum despre Revoluţia de la Arad? În afară de localnici, aproape nimeni. Totuşi, acolo a fost o revoluţie ciudată, care, dacă ar fi continuat aşa cum începuse la 21 decembrie, avea toate şansele să rămână o "revoluţie de catifea", încheiată paşnic, fără nici o victimă. Nu a fost să fie aşa şi, începând cu noaptea de 22/23 decembrie, acolo au murit 19 oameni, iar alţi 38 au fost răniţi.
Acestor victime li se adaugă alţi patru oameni, originari din Arad, care au murit atunci în alte oraşe ale ţării.

În cinstea acestor eroi din orasul meu natal, am facut un clip care sper să vă placă. Îmi doresc să ne amintim întotdeauna de ei şi să-i preţuim deoarece ei au făcut sacrificul suprem pentru ca noi să ne putem bucura de libertăţile pe care le avem astăzi.



Imaginile următoare au fost filmate la Arad in timpul Revolutiei din Decembrie 1989

2 comentarii:

  1. R.I.P. toti cei care au murit! Asa e, Bogdi, nu ne dam seama de faptul ca tot ce avem astazi, le datoram intr-o mare masura celor care au murit atunci! SA MAI SCRII!

    RăspundețiȘtergere