sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Life in a Day – film pentru noi, documentar pentru generatiile viitoare


„Filmed by you”

Zilele trecute am urmarit in sfarsit Life in a Day, film pe care-l asteptam de foarte multa vreme. Mi s-a parut cel mai interesant film pe care l-am vazut in ultimul timp, si o sa va spun si de ce. Ideea filmului mi-a placut de prima data cand am auzit de ea. Practic documentarul exprima o zi din viata de pe Pamant, pentru ca generatiile viitoare sa vada cum a fost viata in 24 iulie 2010.
Filmul documentar a fost realizat cu sprijinul unor oameni obisnuiti din 192 de tari care i-au trimis producatorului peste 4500 de ore de film.
Life in a Day te va impresiona, te va face sa razi si te va emotiona in egala masura. Nu te astepta ca toate cadrele sa fie frumoase, exista si sange, durere, violenta si drame, dar fiecare dintre ele este o invitatie in casa si viata cuiva pe care nu o sa-l cunosti niciodata, iar la sfarsit cred ca vei ramane cu o imagine foarte buna despre cum este viata intr-o zi pe planeta Pamant, pe care oameni se nasc si mor, iubesc si urasc, sufera, se ajuta si se ranesc...
Dar dintre toate imaginile prezentate in documentar, cel mai mult m-au impresionat copilul japonez ce aprinde o lumanare in amintirea mamei sale, fata din Australia care la intrebarea Ce iubesti? vorbeste despre semnificatia cuvantului "Mamihlapinatapai", despre care Wikipedia zice ca ar fi nominalizat de Cartea Recordurilor drept cel mai succint cuvant din lume, dar care o semnificatie profunda...
Dar mai bine sa reproduc cuvintele ei:
"I love the word Mamihlapinatapai.
It's from the Yaghan language, which is now a dead language.
But it was spoken in Tierra Del Fuego, the very southernmost point of South America.
I've never heard the word said properly, so I could be pronouncing it wrong.
But the meaning is quite beautiful.
It means that moment or feeling when both of two people want to initiate something, but neither wants to be the one who starts it.
It can be perhaps two tribal leaders who both want to make peace, but neither wanting to be the one to begin it.
It could be two people at a party wanting to approach each other, and neither brave enough to make the frist move."

Dar cel mai tare m-a impresionat fata de la finalul filmului, care abia ajunsese acasa de la munca, si mai avea doar cateva minute pana la miezul noptii sa realizeze filmarea, si sa-si exprime gandurile pentru a se face auzita de lume. Nu am avut cum sa nu simt ca stiu exact ce simtea fata aceea atunci, pentru ca si eu ma simt de mult prea multe ori exact ca ea...
"...I spend all day long hoping for something amazing to happen, something great, something to appreciate, to stay and to be a part of it, and to show the world that there's something great that can happen every day of your life and everyone's life. But the truth is... it doesn't always happen. And for me today, all day long nothing really happened. I want people to know that I'm here... I don't wanna cease to exist. I'm not gonna sit here and tell you that I'm this great person because I don't think I am... at all. I think I'm a normal girl... normal life... not interesting enough to know anything about, but I want to be. And today even though nothing great really happened... tonight I feel like something great happened..."

Daca nu ati vazut inca Life in a Day, sper ca am reusit sa va conving sa-l vizionati. Puteti sa-l urmariti in intregime pe YouTube si in HD.

Un comentariu:

  1. Frumoasa recenzie, Bubule!L-am vazut si eu.Merita!Keep up the good work!

    RăspundețiȘtergere